przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Powtórka z Bocuse d’Or! Byliśmy w kuchni

Z MIASTA


2018-03-17 23:05
50410

(fot. Adam Oziewicz)

Skąd pomysł repliki kolacji Bocuse d’Or w Folwarku Folińscy? Dawid Szkudlarek ma wiernych fanów swojej pracy i właśnie oni chcą czegoś więcej niż standardowego dania. – Dziś jest czas, aby pobawić się w kuchni, pokazać więcej techniki i smaku – mówi mistrz. 

Wcale nie jest pewien czy każdy zwycięzca prestiżowej kulinarnej rundy Bocuse d’Or Poland organizuje w swojej rodzimej restauracji podobny „poczęstunek”, ale on tak.    
 
Nie uwierzycie – sama wieprzowina, tylko na jednym talerzu, składa się z wielu elementów, kilkudziesięciu składników i... masy pracy. Naprawdę warto wyliczyć. Pianka borowikowa z sałatką z kalarepy, jabłka i szczypiorku z dodatkiem chrzanu. Do tego gołąbki z grzybami w kapuście włoskiej – zrobione z ciasta gryczanego, także z puree z wędzonego jabłka. Jeszcze pikle z dyni. Buraczek zasmażany w piklu z buraka z dodatkiem jabłka i cebuli. Polędwiczka wieprzowa. Łopatka wieprzowa w formie mozaiki – według Dawida najtrudniejszy element, bo trudno nią pozytywnie zaskoczyć jurorów czyli obejść tradycyjne formy zmielonej bądź duszonej. Ponadto móżdżek w cieście gryczanym imitującym orzeszek, w środku jeszcze galaretka z jabłek. Całość dopełniły prażynki z kaszy gryczanej oraz sos – mocno wygotowany demi-glace z dodatkiem gorczycy i cebulek perłowych. 
 
Przez dwa dni, w sobotę i w niedzielę – ekstra zestaw wypróbuje około 50 gości w sześcioosobowych grupach. Taka strategia pozwoli na przygotowanie, prezentację i spożycie potraw niemal w identycznym kształcie jak podczas konkursu. – Tylko tak da się pokazać co i jak trzeba zrobić, aby uzyskać dobry wynik na Bocuse d’Or Poland, przy tym przybliżyć idee i rangę tego konkursu – zauważa Dawid Szkudlarek.
 
Dwa lata temu absolutna rewelacja: kucharz z Gorzowa najlepszy w szóstej edycji polsatowskiego Top Chef – dosłownie wszyscy zaczęli się nim interesować, pytali skąd się wziął? On na to, że z Gorzowa i w Gorzowie widzi swoją przyszłość. Sława to nie przypadek – Dawid od lat jest obecny na najważniejszych krajowych konkursach kulinarnych dla profesjonalnych szefów kuchni. Również od dawna w czołówce Kulinarnego Pucharu Polski. Jako bardzo młody człowiek zarządzał kuchniami w hotelach Mieszko, Qubus i Best Western w Gorzowie. W 2015 roku po raz pierwszy najlepszy kucharz prestiżowej selekcji Bocuse d’Or Poland. Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni restauracji Folwark Folińscy w Wysokiej oraz nauczyciel w gorzowskim Gastronomiku. 
 
Przypomnijmy, tuż przed zgłoszeniem się do szóstej edycji polsatowskiego Top Chef, Dawid wygrał Bocuse d’Or Poland 2015 i miał reprezentować Polskę w eliminacjach europejskich tego konkursu. Ostatecznie z przyczyn organizacyjnych nic z tego nie wyszło. Tym razem ma być inaczej – stąd nasz mistrz z pomocnikiem Maciejem Pisarkiem i z całym polskim teamem już przygotowują się do letniego (11 i 12 czerwca) wyjazdu do Turynu na rundę europejską, być może potem finał światowy.   
 
Nie ukrywa, że wraz z partnerem z drużyny czuje się ambasadorem właśnie tego współzawodnictwa, bo po prostu jest wyjątkowe – Bocuse d’Or to autentyczne święto najlepszych kucharzy, ale nie mówi się o nim tak głośno jak o telewizyjnych kulinarnych show.  
 
Dziś goście Dawida Szkudlarka w Wysokiej spróbowali jesiotra w przystawce i wieprzowinę przygotowaną jako danie główne – identyczny zestaw jakim Dawid i Maciej wygrali Bocuse d’Or Poland 2018. Poczęstunek uzupełniły jeszcze inne punkty kulinarnego programu, ale konkursowe bez wątpienia były najważniejsze.        
 
Do swojej specjalnej kuchni na specjalny poczęstunek mistrz zaprosił stałych gości – wiernych fanów jego kulinarnego talentu. Chciał, aby poczuli się tak jak najlepsi polskiej eliminacji Bocuse d’Or 2018 – była w Warszawie 27 i 28 lutego. Uczestniczyło w niej osiem dwuosobowych zespołów z całego kraju. Dawid i Maciej z Gorzowa byli bezkonkurencyjni.
0.IMG_0833.JPG
1.IMG_0838.JPG
2.IMG_0854.JPG
3.IMG_0862.JPG
4.IMG_0877.JPG
5.IMG_0878.JPG
6.IMG_0881.JPG
7.IMG_0886.JPG
8.IMG_0895.JPG
9.IMG_0900.JPG
10.IMG_0902.JPG
11.IMG_0909.JPG
12.IMG_0916.JPG
13.IMG_0939.JPG
14.IMG_0946.JPG
15.IMG_0950.JPG
16.IMG_0953.JPG
17.IMG_0963.JPG
18.IMG_0967.JPG
19.IMG_0970.JPG
20.IMG_0977.JPG
21.IMG_0986.JPG
22.IMG_0995.JPG
23.IMG_0997.JPG
24.IMG_1006.JPG
25.IMG_1010.JPG
26.IMG_1020.JPG
27.IMG_1026.JPG
28.IMG_1032.JPG
29.IMG_1041.JPG
30.IMG_1048.JPG
31.IMG_1052.JPG
32.IMG_1057.JPG
0
01234567891011121314151617181920212223242526272829303132
  

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x