przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Dlaczego nie wolno pić wody niezdatnej do picia?

Z MIASTA

materiał partnera
2022-05-31 19:51
324

 

Woda jest podstawą życia na Ziemi i głównym składnikiem ciała człowieka. Musi być też regularnie dostarczana do organizmu w rekomendowanej ilości dwóch litrów na dobę. Lekarze i dietetycy mówią, że im większa masa ciała, tym większe zapotrzebowanie na wodę. Mniej uwagi poświęca się – niestety – bezpieczeństwu wody dla naszego zdrowia w aspekcie jej zdatności do picia. Tymczasem spożywanie wody niezdatnej może skutkować komplikacjami.

Regulacje prawne

Jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017 poz. 2294). Określa ono między innymi wymagania jakościowe – bakteriologiczne, fizykochemiczne i organoleptyczne, sposób oceny przydatności wody, zasady pobierania próbek wody do badania i zakres badania jej jakości. Ponadto ustala sposób informowania użytkowników o jakości wody i sposób postępowania przed Państwową Inspekcją Sanitarną w przypadku stwierdzenia, że woda nie spełnia parametrów jakościowych.

Oprócz tego Polskę, jako kraj członkowski Unii Europejskiej, obowiązuje Dyrektywa Rady Europejskiej z dnia 22 października 2013 roku, zawierająca wymogi dotyczące jakości wody pitnej, a także zawartości w wodzie substancji radioaktywnych. W Dyrektywie położony jest nacisk na właściwości chemiczne i fizyczne wody, walory smakowe, a przede wszystkim na czystość bakteriologiczną. Woda przeznaczona do picia dla ludzi musi być wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych (bakterii, wirusów i pierwotniaków) i pasożytów.

Najgroźniejsze zanieczyszczenia – biologiczne

Za niezdatną do picia uważa się wodę, która zawiera bakterie, wirusy i pasożyty. Spożycie, zwłaszcza długotrwałe, skażonej wody niesie ryzyko poważnych schorzeń, a nawet śmierci. Najczęściej do skażenia biologicznego dochodzi, kiedy do wody studziennej przedostaną się odchody zwierząt lub ludzi, np. z nieszczelnego szamba. Oto główni „sprawcy” skażenia wody:

  • Pałeczka okrężnicy (bakteria Escherichia coli) – naturalny składnik flory bakteryjnej w jelicie grubym, który jednak staje się groźny po przedostaniu się do gleby i do wody studziennej. Zatrucie pałeczką okrężnicy jest niebezpieczne dla układu pokarmowego i moczowego. W pierwszym przypadku wywołuje ostrą biegunkę, wymioty i silne bóle brzucha, którym towarzyszy gorączka. W drugim – częste oddawanie moczu i pieczenie podczas tej czynności, również bóle w podbrzuszu. Leczenie jest dość długie i żmudne, bowiem szczepy bakterii wykrywane są w kale lub moczu nawet do dwóch miesięcy po zakończeniu leczenia i jeżeli E. coli ponownie się namnoży, dolegliwości powrócą

  • Legionella – to stosunkowo niedawno, bo w 1977 roku odkryta bakteria, występująca w wodzie basenowej, wodociągowej bądź systemach klimatyzacyjnych. Wywołuje ciężkie, zakaźne schorzenia dróg oddechowych (legionellozę). Do zakażenia dochodzi drogą wziewną, np. jeżeli skażona jest woda w nawilżaczu powietrza lub przy zachłyśnięciu wodą na basenie. Choroba objawia się wysoką gorączką, kaszlem i dusznościami, a bakteria odporna jest na większość antybiotyków. Powikłania nieleczonej legionellozy to między innymi niewydolność nerek, mogąca doprowadzić nawet do śmierci

  • Pierwotniaki – przedostają się do wód gruntowych z odchodów zwierzęcych. Najczęściej w wodzie pitnej stwierdza się obecność Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis, Cryptosporidium sp., Cyclospora cayetanensis, Toxoplasma gondii. Wszystkie w różnym stopniu atakują przewód pokarmowy, a objawami są silne bóle brzucha, wodniste i pieniste biegunki, stany zapalne wątroby, itp.

  • Robaki obłe – głównie glista ludzka, której formy inwazyjne (oocyty) mogą znajdować się w wodzie. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. Glista dość szybko rozwija się w organizmie człowieka i daje często nieswoiste objawy lub nie daje ich wcale, natomiast bardzo niebezpieczne mogą być powikłania. Może dojść do ostrego zapalenia wątroby lub trzustki, a w skrajnych przypadkach do zaczopowania światła jelita cienkiego lub dróg oddechowych.

Badanie i uzdatnianie wody podstawą profilaktyki

Woda, która ma być przeznaczona do spożycia przez ludzi, musi być przede wszystkim dokładnie zbadana, a następnie uzdatniona do zastosowania w gospodarstwach domowych. Badanie wody na obecność różnych zanieczyszczeń (fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych) prowadzi między innymi firma Granimex z Poznania. Badana jest woda zarówno konsumpcyjna, jak i przemysłowa, użytkowa oraz ścieki.

Oprócz wymogów prawnych badania wody warto dodatkowo wykonać badanie, jeżeli woda wprawdzie może spełniać określone przepisami normy, ale mimo to ma np. nietypowy zapach i posmak, nie jest klarowna, wywołuje reakcje uczuleniowe lub pozostawia rdzawe ślady na powierzchni sanitariatów. Może to świadczyć o jej nadmiernym zażelazieniu lub zbyt wysokiej zawartości innych substancji, powodujących spadek jej jakości. W takim wypadku trzeba wodę uzdatnić. Firma Granimex oferuje również uzdatnianie wody, a zamówienie można złożyć za pośrednictwem formularza kontaktowego, znajdującego się na stronie granimex.com.pl.

 

 

 

 

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x