przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Talerz gorącej, pożywnej zupy na ryneczku

Z MIASTA

red.
2022-04-07 10:51
4250

Jutro na ryneczku przy Jerzego kucharze i uczniowie Gastronomika wspólnie z Gorzowskiem Rynkiem Hurtowym przygotują świąteczną zupę chrzanową. Opowiedzą też o najpopularniejszych przepisach na świąteczny stół oraz wielkanocnych tradycjach i zwyczajach kulinarnych.

Chrzan w tradycji wielkanocnej symbolizuje siłę fizyczną i zdrowie. A sam chrzan jako roślina znana jest od wielu stuleci jako dodatek do dań, nie tylko świątecznych. Dodaje smaku wszelakim wędlinom i mięsiwom podawanym na zimno. To także niezbędny dodatek wielkanocnego barszczu, żurku lub tradycyjnej zupy chrzanowej. Święta wielkanocne bez chrzanu wręcz przeczą tradycji.
 
Z siłą tradycji zmierzą się kucharze gorzowskiego Gastronomika wraz ze swoimi uczniami. Dla klientów ryneczku przy Jerzego, którzy w piątek zaplanują zakupy, przygotują gorzowską zupę chrzanową. Do garnków trafią produkty lokalne prosto od kupców z ryneczku, m.in. świeży chrzan, cebula, czosnek, marchewka i ziemniaki. 
 
To kolejna wspólna akcja Zespołu Szkół Gastronomicznych, Gorzowskiego Rynku Hurtowego i Miasta Gorzów. W trosce o pielęgnowanie tradycji, zdrowe zwyczaje żywieniowe gorzowian wspólnie realizowaliśmy już gotowanie „Barszczu po gorzowsku” oraz realizowaliśmy działania w ramach Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców. Od września 2020 roku szkoła, GRH i Miasto łączy oficjalne porozumienie o współpracy. 
 
Gotowanie ruszy przed 10.00. Spotkanie z kucharzami i dyrektorem ZSG oraz prezes GRH również o 10.00.

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x