przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Zupa dla wegan i wegetarian - jakie składniki warto wykorzystywać?

OGłOSZENIA

materiał partnera
2023-05-23 19:38
155

Rezygnacja z mięsa w codziennej diecie wiąże się z licznymi czynnikami motywacyjnymi jak: motywacyjnych np.: niechęć do uboju zwierząt, metod chowu żywego inwentarza w postaci zbiorczych klatek lub po prostu są to względy zdrowotne i dietetyczne. Nie zmienia to jednak faktu, że w diecie weganina i wegetarianina nie powinno zabraknąć witamin i minerałów. Dobrym sposobem na ich uzupełnienie mogą być pożywne zupy na bazie warzyw.

Diety roślinne i bezmięsne, czyli wegańska i wegetariańska cieszą się coraz większą popularnością. Wiele osób decyduje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych, mając na względzie opinie specjalistów od żywienia. Znaczna część z nich przypisuje tym dwóm dietom szereg prozdrowotnych korzyści. Dowiedz się, jak może wyglądać kompletny posiłek dla weganina, a jak dla wegetarianina, czyli jakie składniki warto wykorzystać w kuchni wegańskiej, a jakie w wegetariańskiej. Poznaj też przepis na najprostsze danie wegańskie i wegetariańskie.

Co na obiad dla wegan?

Dieta wegańska to sposób odżywiania, który bazuje wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Oznacza to, że w jadłospisie weganina nie ma miejsca na:

  • mięso;

  • jaja;

  • nabiał;

Bywa, że niektórzy weganie wykluczają też ze swojej diety miód. Rezygnują oni również z produktów z dodatkiem składników odzwierzęcych jak: żelatyna, kazeina, albumina. Na jakich więc produktach bazuje weganin? W jego menu mogą pojawić się takie składniki jak:

  • owoce i warzywa;

  • rośliny strączkowe;

  • napoje roślinne;

  • orzechy, nasiona, kiełki;

  • zamienniki mięsa typu: tofu, seitan czy tempeh;

  • produkty pełnoziarniste;

  • ryż, kasza.

Jeśli chcesz spróbować weganizmu, zacznij od przygotowania prostego, ale pożywnego dania.  Mowa tu o zupie. Z czego możesz ją ugotować? Najlepiej wykorzystaj w tym celu warzywa, które pomagają uzupełniać niedobory wielu ważnych składników jak:

  • białko – mowa tu o strączkach na czele z ciecierzycą;

  • witamina C – najwięcej znajdziesz jej w zielonej pietruszce oraz papryce.

Aby przygotować zdrową, a przy tym pożywną zupę dla wegan, warto uzupełnić jej skład, dodając odrobinę tłuszczu roślinnego lub nasion typu pestki dyni (źródło kwasów tłuszczowych Omega) oraz komosy ryżowej (to niezastąpione źródło wapnia).

Nie zapominaj również o ulubionych przyprawach. Dzięki nim Twoja wegańska zupa zyska na smaku. 

 

Jaka zupa dla wegetarian?

Wegetarianizm również opiera się na eliminacji z jadłospisu mięsa. Podstawę menu wegetarianina stanowią świeże warzywa i owoce. W jego diecie mogą pojawić się również:

  • produkty zbożowe z pełnego przemiały;

  • tłuszcze roślinne;

  • orzechy;

  • kiełki;

Podobnie jak w przypadku wegańskiej diety, swoją przygodę z tym sposobem odżywiania możesz rozpocząć od przygotowania sobie zupy. Z czego ją ugotować? Oczywiście podstawę stanowią warzywa zapobiegające niedoborom takich ważnych składników, jakimi są:

  • żelazo – pietruszka, strączki (głównie fasola i soczewica), buraki czerwone;

  • wapń – warzywa liściaste;

  • cynk – najlepsze jej źródło to fasola;

  • białko – rośliny strączkowe z ciecierzycą i soczewicą na czele.

Jeśli chcesz przygotować zupę dla wegetarian jako kompletny posiłek, nie zapominaj o dodatku oleju roślinnego, a także: kaszy czy ziemniaków, które nadadzą jej sytości.

Co bardzo istotne – jako wegetarianin możesz sięgać po zupy dla wegan czy inne tego typu produkty i dania. Natomiast jako weganin musisz dokładnie sprawdzić skład swojego posiłku, by wyeliminować z niego odzwierzęce dodatki.

Może Cię zaciekawić: https://www.zdrowazupa.pl/blog/dieta-na-nadwage

Zupa bez mięsa - zupy na wywarze warzywnym

Jak już wcześniej podkreśliliśmy najprostszym daniem, które może stanowić doskonały wstęp do przejścia na dietę roślinną, jest zupa bez mięsa. Ważne, aby była ona przygotowana od początku do końca bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że jej bazę powinien stanowić wywar warzywny. Zupa przygotowana na bazie wywaru, w którym wcześniej było gotowane mięso, dyskwalifikuje ją jako danie wegetariańskie, a już w zupełności wegańskie.

Jeśli masz problem z samodzielnym przygotowaniem takiej zupy bezmięsnej, zawsze możesz skorzystać z gotowych produktów. Znajdziesz je w ofercie cateringu dietetycznego ZdrowaZupa. Każda z nich stanowi starannie dobraną mieszankę ekologicznych warzyw, ziół i przypraw. Znajdują się w nich także dodatki, które nadają im sytości oraz wartości odżywczych. Należą do nich m.in.: komosa ryżowa, kasza jaglana czy mleko kokosowe. Nie ma w nich natomiast dodanych sztucznych składników ani żelatyny czy innych odzwierzęcych dodatków.

Ponadto korzystając z oferty cateringu dietetycznego Zdrowa Zupa weganie i wegetarianie mogą uzupełnić swoje menu o smaczne produkty wegańskie jak: pasty, pieczywo, desery, czekolady oraz soki.

Więcej szczegółów znajdziesz na stronie zdrowazupa.pl.

0.Zdjecie-2-8.jpg
0
0
W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x