przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Aromatyczna mięta - właściwości i ciekawostki

OGłOSZENIA

materiał partnera
2022-10-20 00:16
297

 

 

Mięta pieprzowa to wieloletnia roślina - lecznicza i przyprawowa. Obecnie jej właściwości wykorzystywane są w medycynie, kuchni i kosmetologii. Jest ceniona za swój charakterystyczny, orzeźwiający zapach i smak, a także właściwości przeciwbakteryjne i odkażające. Jej uprawa jest dość prosta, w związku z czym wiele ludzi hoduje ją samodzielnie, w doniczkach na parapecie czy ogródkach ziołowych. W sklepach jest sprzedawana także w formie olejków, naparów, herbat i syropów.

Mięta - historia 

Mięta pieprzowa to jedno z najstarszych ziół leczniczych! Ta delikatna, aromatyczna roślinka pojawiała się już w mitologii starożytnych Greków. Mówi się nawet o tym, że jej nazwa pochodzi od imienia greckiej nimfy Minthe (inne źródła sugerują związek z łacińskim słowem mentem, które oznacza umysł)

Gałązki mięty znajdowano także wewnątrz egipskich grobowców, a Rzymianie nacierali nią stoły żeby pobudzić zmysły smaku i węchu przed ucztą. Używano jej także po to aby odświeżyć zapach pościeli czy odzieży. Wierzono, że ta roślina została pobłogosławiona przez samą boginię Wenus, w związku z czym korzystano z niej przy ceremoniach zaślubin.

Do Europy mięta trafiła prawdopodobnie za sprawą mnichów, którzy ze swoich wypraw przywozili wiele roślin zielarskich. Mięta szybko zakorzeniła się w wierzeniach ludowych, oczyszczano nią domy ze złej energii, a także wykorzystywano ją po to żeby przyspieszyć gojenie się ran.

Mięta - właściwości

Ta roślina od tysięcy lat, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jest stosowana w leczeniu dolegliwości bólowych czy stanów zapalnych. Zawiera mentol, który odpowiada za świeży smak w ustach. Podobnie jak wiele innych ziół obfituje w przeróżne witaminy, takie jak: 

  • witamina K

  • witamina E

  • witaminy z grupy B

Więcej na temat mięty, przeczytasz pod adresem: https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%c5%bcywcze/warzywa/ziola/mieta.html

Mięta - w kuchni

Mięta to bardzo uniwersalne zioło, możemy ją wykorzystać jako dodatek do sosów, mięs, ryb, deserów czy orzeźwiających napojów. Samodzielnie doskonale sprawdza się w formie herbaty. Chociaż zbiory trwają od wiosny do jesieni, to w suszonej formie kupisz ją przez cały rok! Oprócz najpopularniejszej mięty pieprzowej, możesz szukać też odmian, takich jak:

  • mięta zielona

  • mięta polna

  • mięta marokańska 

  • mięta czekoladowa

Możemy także uprawiać ją samodzielnie, w doniczce czy w przydomowym ogródku ziołowym. Dzięki temu zawsze będziemy mieć mięty pod dostatkiem!

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x