przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

I Festiwal Renety Landsberskiej

Z MIASTA

info. um
2025-10-05 11:59
3800

(fot. Karolina Machnicka/um)

W sobotę na placu targowym - Ryneczku przy Jerzego - pierwsza edycja Gorzowskiego Festiwalu Renety Landsberskiej. Wydarzenie połączyło tradycję, kulinaria i kulturę, tworząc rodzinną i radosną atmosferę.

- Liczymy, że festiwal na stałe wejdzie do kalendarza miasta i będzie wydarzeniem, które połączy mieszkańców Gorzowa wokół lokalnej tradycji i wspólnego dziedzictwa – powiedziała Joanna Kasprzak-Perka, prezes GRH. - Marzymy, by reneta landsberska znów rozkwitła w gorzowskich ogrodach i na naszych stołach – dodała. 
 
- To owoc, który łączy przeszłość z teraźniejszością i staje się jedną z wizytówek naszego miasta. Dzięki festiwalowi mamy możliwość poznania walorów smakowych tego gorzowskiego jabłka i spędzania wspólnie całymi rodzinami wolnego czasu – podkreśliła wiceprezydent Gorzowa Izabela Piotrowicz.
 
Z kolei Marek Halasz, dyrektor terenowego oddziału KOWR, zaznaczył, że inicjatywa wpisuje się w hasło #KupujŚwiadomie, bo promuje polską żywność i lokalnych producentów.
 
Podczas festiwalu można było kupić certyfikowane sadzonki renety landsberskiej, posmakować dań przygotowanych przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych oraz gorzowskich szefów kuchni. Największe uznanie publiczności zdobyły potrawy łączące smak jabłka z tradycyjną polską kuchnią, m.in. wątróbka drobiowa z musem z renety. Nie zabrakło także pierogów, deserów i napojów na bazie lokalnej odmiany jabłek.
 
Uczestnicy mogli wziąć udział w pokazach kulinarnych na żywo, widowiskach iluzjonistycznych, występach zespołów tanecznych i wokalnych – m.in. Młodych Gorzowiaków i chóru Active z II LO. Dla najmłodszych przygotowano konkursy i animacje, a dla wszystkich – bezpłatny transport zapewniony przez MZK.
 
Zainteresowanie sadzonkami podczas festiwalu było ogromne – wszystkie rozeszły się w kilkadziesiąt minut. Kolejna dostawa dopiero wiosną, ale aby zaspokoić popyt w planach jest utworzenie sadu renety landsberskiej w Kamieniu Małym, przy tamtejszej szkole rolniczej.
 
Reneta landsberska, wyhodowana w 1840 roku przez Theodora Heinricha Otto Burchardta, radcę prawnego i miłośnika ogrodnictwa, to odmiana jabłoni nierozerwalnie związana z historią Gorzowa (dawnego Landsbergu). Jej owoce po raz pierwszy pojawiły się w 1852 roku w sadzie na terenach dzisiejszego śródmieścia. Dziś, dzięki inicjatywie GRH, jabłoń ta wraca do miejskiego krajobrazu – stając się symbolem lokalnej tożsamości.
 
Organizatorem wydarzenia był Gorzowski Rynek Hurtowy, współorganizatorami Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Młodzieżowy Dom Kultury. Partnerami: Miasto Gorzów, Zespół Szkół Gastronomicznych, MZK, OSiR i Lubuski Bank Spółdzielczy.
 
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x