przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

30 stycznia – ważny dzień w miejskim kalendarzu [WYNIKI SONDY]

Z MIASTA

ao
2026-01-29 14:11
3330

(fot. archiwum portalu/ao)

Mało głosów w sondzie, małe zainteresowanie Dniem Pamięci i Pojednania – trudno to inaczej interpretować... Dobra informacja jest taka, że dla większości odpowiadających 30 stycznia to ważny dzień w miejskim kalendarzu.   

Wszystkich głosów oddanych w tej sondzie zaledwie 51. Zwykle frekwencja dla ankiet na gorzow24.pl to ponad sto, kilkaset, w niektórych przypadkach kilka tysięcy. Tym razem mało. Choć zbieraliśmy opinie, wydaje się, na ważki temat. Chodziło o Dzień Pamięci i Pojednania czyli 30 stycznia, od lat symbolizujący przyjaźń i współpracę pomiędzy dawnymi mieszkańcami – landsberczykami, a współczesną społecznością Gorzowa. 

Sonda była aktywna przez tydzień i choć tekst z ankietą miał blisko 600 wejść, na oddanie głosu zdecydowało się niewielu naszych użytkowników. Co może oznaczać, że sam 30 stycznia jako miejskie święto niewiele dla gorzowian znaczy. 

Budujące z kolei jest to, że tylko garstka głosujących nie wie, że miasto celebruje tego rodzaju święto, a zdecydowana mniejszość głosujących uważa, że 30 stycznia – Dzień Pamięci i Pojednania  – nie ma dla nich znaczenia.    

Poniżej samo pytanie i to jak na nie odpowiadaliście    

Czy jest dla Ciebie ważny i pamiętasz o Dniu Pamięci i Pojednania, 30 stycznia
tak, każdy gorzowianin powinien o nim pamiętać (32 głosy) 63%
nie wiem, że jest takie święto (3) 6%
wiem, że jest taki dzień, ale nie ma to dla mnie znaczenia (16) 31%

...
Przypominamy program obchodów – 30 stycznia 2026 (piątek)

10.45 tradycyjne złożenie kwiatów w miejscach pamięci:
Lapidarium w parku Kopernika 
Cmentarz wojenny
Ossarium na cmentarzu komunalnym przy Żwirowej 

12.00 główny punkt obchodów Dnia Pamięci i Pojednania – uderzenie w Dzwon Pokoju na placu Grunwaldzkim

19.00 Ponad podziałami – koncert symfoniczny – CEA – Filharmonia Gorzowska, ul. Dziewięciu Muz 9. Koncert biletowany.

Dodatkowo Miasto wraz z Miejskim Centrum Kultury zaprosiło młodzież szkół ponadpodstawowych na lekcję historii regionalnej dotyczącą genezy i historii obchodów Dnia Pamięci i Pojednania.

30 stycznia 1945 roku to przełomowy dzień w dziejach Gorzowa (Landsbergu), zaznacza wkraczanie oddziałów Armii Czerwonej, ucieczkę większości ludności niemieckiej, wybuch pożaru starówki oraz symboliczny początek przejmowania miasta przez Polaków, co zaowocowało ustanowieniem polskiej administracji i napływem nowych mieszkańców.

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x