przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Święta? Dawid ma sposób na spokój przy garach

Z MIASTA


2016-12-20 14:26
48280

(fot. Adam Oziewicz)

Rok temu przed Wigilią uznany, ale jeszcze nie aż tak znany, podpowiadał Czytelnikom g24.pl, jak dobrze usmażyć rybę. Teraz, już z tytułem polsatowskiego Top Chefa, radzi jak przed świętami „nie zakopać” się w kuchni. 

Gorzowianin Dawid Szkudlarek niedawno wrócił z Nowego Jorku. Był na dwutygodniowym stażu w Eleven Madison Park – w trzeciej pod względem rangi najlepszej restauracji na świecie, w samym sercu Manhattanu. Wyjazd do USA to jedna z nagród jaka przypadała mu po wygraniu wiosennej edycji Top Chefa. Nieco zabiegany przed świętami znalazł kwadrans dla Czytelników portalu – opowiedział, jak i co w kuchni zrobić, aby się nie narobić.  

Na początek zapewnił, że nie uda się uciec przed smażeniem karpia w samą Wigilię, bo tylko prosto z patelni smakuje wybornie. Ale resztę prac da się tak rozplanować, aby kuchnia nie stała się miejscem przedświątecznego stresu, męczarni czy nawet kłótni. – Być może nie wszyscy wiedzą, że są kulinarne zadania, które bez kłopotu można wykonać wcześniej, nawet dziś – na cztery dni przed samą Wigilią – zdradził D. Szkudlarek.         

Prawdziwym rekordzistą jest jednak zakwas buraczany – można go nastawić nawet dwa tygodnie przed przygotowaniem barszczu. Półprodukty do bigosu również można sporządzić wcześniej. Warzywa na sałatkę też – gotować, obierać i kroić nie trzeba na ostatnią chwilę... – Każdego wieczora w tygodniu przed świętami poświęćmy choćby godzinę – w zamian będziemy mieli znacznie lżej i bez stresu – radzi mistrz kuchni.   

Bardzo ważne, aby wcześniej wszystkie zadania rozpisać dzień po dniu na kartce to można połączyć z robieniem zakupów – w ten sposób nie odczujemy tak dotkliwie przedświątecznych przygotowań.

Co istotne, rybę również możemy przygotować i zamarynować wcześniej – na 24. grudnia zostanie samo smażenie. Karp gdy przez dobę poleży w cebuli, czosnku i warzywach nabierze niezwykłego aromatu. – Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kuchnia w samą Wigilię służyła tylko do podgrzania barszczu, uszek i usmażenia ryby. Reszta zadań może być zrealizowana wcześniej – podsumowuje nasz rozmówca.  

Przy okazji spotkania dowiedzieliśmy się, że utytułowany gorzowski kucharz spędza wszystkie świąteczne dni w gronie rodziny i najbliższych. Nie ma żadnych obowiązków zawodowych. Kuchnia, której szefuje – w restauracji Folwark Folińscy w Wysokiej – w święta jest zamknięta.   

Gorzowianin Dawid Szkudlarek – absolwent, zarazem nauczyciel gorzowskiego Gastronomika. Najlepszy w szóstej edycji polsatowskiego Top Chef. Był szefem kuchni w hotelach Mieszko, Qubus i Best Western w Gorzowie. Przed ponad rokiem najlepszy kucharz prestiżowej selekcji Bocuse d’Or Poland, ale od kilku miesięcy najbardziej kojarzony z konkursem kulinarnym Top Chef. 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x