przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Jakie desery można jeść na diecie?

Z MIASTA

materiał partnera
2020-09-15 22:50
1014

Dietetyczne desery to nie mit! Istnieje wiele opcji, które z powodzeniem mogą zastępować tradycyjne słodkości. Stworzenie niskokalorycznych przysmaków w wielu przypadkach wymaga wprowadzenia drobnych zmian w standardowych przepisach. Odchudzanie się wcale nie musi nieść ze sobą samych wyrzeczeń.

Brownie z czerwonej fasoli

Czekoladowe brownie to hit ostatnich lat. Warto wiedzieć, że to słodkie, zbite ciastko ma swój fit odpowiednik. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 2 kurze jajka,
  • duża puszka czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego albo z agawy,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 dojrzałe banany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Czerwoną fasolę należy dokładnie wypłukać na sitku, a następnie przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej resztę wskazanych składników i miksować tak długo, aż utworzą one gęstą, jednolitą masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią „ciasto”. Piec 40-50 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.

Gotowe ciasto można pokryć w drobną kostkę i podawać w pucharkach deserowych (np. tych: https://pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki). Brownie będzie się wówczas prezentowało nad wyraz efektownie. Aby podkreślić czekoladowy smak, można dodatkowo polać je polewą z roztopionej, gorzkiej czekolady.

Owsianka cynamonowa na zimno

Osoby przebywające na diecie powinny na dobre zaprzyjaźnić się z płatkami owsianymi. Są one nie tylko smaczne i niskokaloryczne, ale mają także pozytywny wpływ na pracę jelit. Do przygotowania deseru na bazie owsa potrzebne są produkty:

  • ugotowane i wystudzone płatki owsiane,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki ksylitolu, syropu klonowego lub z agawy,
  • ulubione bakalie.

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i przełożyć do ulubionego naczynia. Na koniec można posypać wszystko dodatkową warstwą ulubionych suszonych owoców i orzechów. Taki deser nie tylko szybko zaspokoi apetyt na słodycze, ale będzie również pełnowartościowym posiłkiem.

Sorbety owocowe – idealne na upalne dni

Lody to przekąska, po którą najchętniej sięga się latem. O ile mleczne wersje takich deserów są dość kaloryczne, to sorbety świetnie sprawdzą się u osób, które starają się zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Do przygotowania sorbetu potrzebnych jest zaledwie kilka składników:

  • 300-400 g ulubionych, sezonowych owoców (np. truskawek, malin, czerwonych porzeczek),
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • sok z 1 cytryny.

Wszystkie składniki należy przełożyć do kielicha blendera, a następnie miksować je do momentu uzyskania gładkiej masy, którą następnie trzeba przełożyć do innego naczynia. Całość wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Po upływie wskazanego czasu można się delektować zdrowym i niskokalorycznym deserem, który jednocześnie stanowi 100% dziennego zapotrzebowania na owoce.

Przeczytaj także: 5 szybkich faktów o domowych lodach.

Aby jeszcze bardziej rozpieścić swoje kubki smakowe, warto przygotować od razu kilka sorbetów w różnych smakach. Wówczas deser będzie nie tylko pyszny, ale także bardzo efektowny – wystarczy podawać go w eleganckich pucharkach, dekorując dodatkowo np. listkami mięty.

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x