przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Mus, sielawa i pierogi z Gorzowa!

Z MIASTA

info. um
2020-09-27 18:45
12660

(fot. Łukasz Kulczyński/um)

Kucharze i cukiernik na gorzowskim placu przy katedrze przygotowali trzy dania z regionalnych produktów według autorskich koncepcji. Wszystko w ramach polsko-niemieckiego projektu „Rynek smakuje”.

W sobotę, w centrum Gorzowa rozpoczęło się kulinarne show z udziałem gorzowskich mistrzów kuchni, kucharza z Niemiec i cukiernika. Wspólne gotowanie zaplanowano w ramach projektu Rynek Smakuje, współfinansowanego przez Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”. Inicjatorem wydarzenia był Gorzowski Rynek Hurtowy, a parterem zza Odry Stowarzyszenie „Oder gemeinsam e.V.”.
 
Kulinarne zmagania obserwowała spora grupa gorzowian. Degustowali, próbowali i oceniali dania, przygotowane przez kucharzy. A przy pracy można było podziwiać najlepszych, bo udział w projekcie wzięli: Paweł Salamon, Dawid Szkudlarek, Krzysztof Marciniak, Łukasz Gerłowicz, Bartłomiej Pawlikowski, Paweł Cierach (dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych), Uwe Spörl (szef kuchni z Niemiec), Andżelika Swatkowska (cukiernik).
 
W dwóch turach, kucharze przygotowywali autorskie dania z produktów regionalnych. Łączyli smaki i produkty, tak by zaprezentować wachlarz możliwości wykorzystania w kuchni sezonowych warzyw i owoców. Była również kulinarna bitwa „niespodzianka”, która polegała na przygotowaniu dania z jabłka, kalarepy i chrzanu. W roli głównej jabłko, jako gorzowski produkt regionalny.
 
– Pomysł jest prosty. Chodzi o wspólne gotowanie, wymianę doświadczeń i promocję produktów regionalnych, takich które dostępne są na ryneczku przy Jerzego – podkreśliła organizator wydarzenia Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
 
Sztuka gotowania zbliża, jest niezwykle twórcza, a tak całkiem prywatnie jest moją pasją –  zaznaczył prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, który był gościem wydarzenia, a jednocześnie patronem honorowym projektu.
 
Obecność prezydenta była również okazją, by podpisać porozumienie pomiędzy Gorzowskim Rynkiem Hurtowym a Zespołem Szkół Gastronomicznych. To dzięki tej współpracy bowiem udało się w Gorzowie zrealizować kilka ciekawych kulinarnych projektów, a uczniowie ZSG aktywnie wspierali kucharzy w czasie sobotniego gotowania.
 
W efekcie kilku godzin kulinarnych zmagań powstało kilkanaście ciekawych dań, m.in. mus z wątróbki połączony z marynowanym jabłkiem, sielawa w warzywach, pierogi z jarmużem i dziczyzną, warzywny duet ziemniaków i marchwi z ziołami, szarlotka na kruchym cieście oraz inne.
 
Mieszkańcy mieli również szansę spróbować, jak smakuje masło jabłkowe, czyli gorzowski produkt regionalny w połączeniu z polędwiczką wieprzową i puree ziemniaczanym. A masło jabłkowe można było zabrać do domu. Porcje degustacyjne były wręczane na stoisku promocyjnym urzędu miasta.
 
Gotowaniu towarzyszyły konkursy wiedzy o warzywach i owocach, wystawa prac plastycznych gorzowskich przedszkolaków oraz punkt porad specjalistów dietetyków.
 
Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x