przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Kawa jak z kawiarni. Jak wybrać kawę do ekspresu?

Z MIASTA

materiał partnera
2021-01-07 22:13
1158

Kawa to regularny napój 70% dorosłych Polaków. Statystyki pokazują, że nasz przeciętny rodak w ciągu roku zużywa jej 3 kilogramy, wypijając tym samym około 95 litrów. Mimo że nadal pozostajemy w tym rankingu daleko w tyle choćby za Skandynawami, coraz większą uwagę przywiązujemy do jakości napoju. Częściej też zaopatrujemy nasze gospodarstwa domowe w ekspresy, aby cieszyć się aromatycznym naparem o różnych porach dnia, także wcześnie rano. Jeśli już zdecydowaliśmy się na ekspres, pora wybrać dobrą kawę. Która będzie najlepsza?

1. Kawa - jak czytać etykiety?

2. Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

3. Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

4. Jaka kawa do ekspresu przelewowego i automatycznego?

5. Jaka kawa do ekspresu na kapsułki?

Kawa do ekspresu wybierana powinna być nie tylko na podstawie ogólnych zasad, ale również indywidualnych preferencji. Jak widać na https://www.euro.com.pl/kawy.bhtml wybór jest ogromny. Zanim jednak znajdziemy swój ulubiony typ, czytajmy etykiety.

Kawa - jak czytać etykiety?

Z reguły kawa ma na opakowaniu umieszczone informacje na temat pochodzenia ziaren, gatunku lub mieszanki, jakości, czasu i sposobu palenia. Czasem znajdują się tam wskazówki na temat najlepszego sposobu przygotowania. Warto patrzeć przede wszystkim na dane określane jako:

  • intensywność, czyli ogólny smak, zapach i moc, często oznaczane symbolami,
  • kwasowość,
  • body, czyli cielistość, która im większa, tym gęstszy i bardziej oleisty, osadzający się na języku jest napar,
  • nuty smakowe, najczęściej czekoladowe lub orzechowe,
  • zawartość kofeiny wynikająca ze sposobu połączenia arabiki i robusty.

Czasami dopatrzeć się można też skrótu AA lub AAA oraz dopisku Excelso na kawach kolumbijskich. To dowód na intensywniejszy smak. Z kolei oznaczenia HB, HG, SHB odnoszą się do gatunków uprawianych w wyższych partiach gór. Są lepszej jakości, co przekłada się na ich cenę. Gdy poszukujesz wyjątkowości, twoją uwagę powinna przykuć kawa z dopiskiem Supremo, oznaczająca najlepszy kolumbijski produkt.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

W portfolio jednego producenta znaleźć można kilka rodzajów kaw - przykładem może być marka Lavazza, oferująca i całe ziarna, i mielone, i wersje rozpuszczalne: https://www.euro.com.pl/kawy,_Lavazza.bhtml. W ekspresach ciśnieniowych z młynkiem najlepiej wykorzystywać wariant ziarnisty, który rozdrobniony tuż przed zaparzeniem daje maksymalną świeżość. W niektórych maszynach stopień zmielenia również można dopasować do upodobań. Jeśli zależy ci na  napoju wzbogaconym delikatną, kremową pianką, wybierz mieszankę wyróżnioną określeniem crema. Ziarna espresso z kolei są bardziej intensywne.

Pamiętać trzeba tylko, że do urządzeń z wbudowanym młynkiem nie nadają się ziarna aromatyzowane, gdyż olejki eteryczne mogą zablokować mechanizm urządzenia. Część ekspresów pozwala także na wykorzystywanie kawy już zmielonej.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Ekspres kolbowy wymaga wcześniejszego zmielenia ziaren, dlatego najlepszym wyborem będzie kawa mielona. Oczywiście, nie trzeba rezygnować z pełni aromatu: kawa ziarnista będzie dobrym wyborem pod warunkiem, że mamy odrębny, wolnostojący młynek. Ziaren lepiej nie mielić na zapas, gdyż wietrzeją i tracą cenny aromat.

Kupując gotową kawę mieloną, warto zapoznać się z zamieszczonymi na opakowaniu informacjami od producenta. Na opakowaniu powinno widnieć wyjaśnienie, czy wybrane opakowanie zawiera produkt nadający się do używania w ekspresach, a jeśli tak, to jaki jest stopień zmielenia ziarna. To szczególnie istotne właśnie w przypadku ekspresów kolbowych, które do procesu zaparzania wykorzystują filtrowanie. Przy niektórych ekspresach kolbowych można wykorzystać także oferowane przez producentów specjalne saszetki. To forma bardzo wygodna i oszczędzająca czas, ponieważ w paczkach znajdują się gotowe porcje mielonych ziaren. Dodatkową zaletą tej właśnie metody jest łatwość jej powtórzenia, bo efekt za każdym razem jest taki sam.

Jaka kawa do ekspresu przelewowego i automatycznego?

W ekspresach przelewowych oraz automatycznych używa się kawy już zmielonej lub w specjalnych saszetkach. Także i w tym przypadku warto zainwestować w młynek, aby móc przygotować kawę pełną aromatu, mieląc ziarna na bieżąco. Warto także znaleźć na opakowaniu kawy informację na temat sposobu, w jaki wypalone zostały ziarna. Te przeznaczone do użytkowania w ekspresach przelewowych powinny być palone w wysokiej temperaturze przez krótszy czas, a następnie szybko schłodzone.

Jaka kawa do ekspresu na kapsułki?

W przypadku specjalnych ekspresów na kapsułki sprawa jest znacznie uproszczona. Do konkretnych urządzeń pasują oferowane przez producenta specjalne opakowania, takie jak te: https://www.euro.com.pl/kawy,_Tassimo.bhtml. Z reguły sięgać trzeba po konkretne marki, nie da się bowiem ich zamieniać między poszczególnymi typami. Dużym plusem jest fakt, że w takich ekspresach przygotujemy wiele różnych wariantów: espresso, latte, macchiatto, a nawet gorącą czekoladę. Wadą - brak możliwości dopasowania napoju do swoich preferencji.

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x