Cuda cukiernicze w Gorzowie!
Z MIASTA
info. um
2021-01-22 23:31
12510

Za tydzień, w piątek w gorzowskim „Gastronomiku” finał wojewódzki konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik. Przez kilka godzin adepci sztuki cukierniczej będą tworzyć słodkie arcydzieła.
Ciekawostka: tematem przewodnim konkursu jest „Fantastyka w literaturze”. Warto też wiedzieć, że tegoroczna edycja ma wsparcie Miasta i Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Gorzowski Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej Karmać kształci w zawodzie cukiernika od lat. Jako jedyna szkoła w regionie wystawia „zawodników”, tj. uczniów w etapie wojewódzkim turnieju, który organizowany jest od 25 lat. W finale wezmą udział cztery uczennice szkoły branżowej pierwszego stopnia ZSG. To uczennice trzeciej klasy. Nagrodą w konkursie będzie możliwość uczestniczenia w finale krajowym we Wrocławiu oraz bony pieniężne od partnera – Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Konkurs organizowany jest pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty, Izby Rzemiosła i Przedsiębiorców oraz Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie oraz przy wsparciu Miasta i GRH. Izba Rzemiosła i Cech Przedsiębiorców wspierają szkołę finansowo przy organizacji turnieju, podobnie jak większość gorzowskich cukierni, które dbają o to, by uczniom podczas pieczenia i przygotowywania prac konkursowych nie zabrakło produktów.
Współpraca Szkoły z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym jest wypełnieniem zapisów porozumienia zawartego we wrześniu ubiegłego roku. Szkoła i GRH współpracują podczas organizacji miejskich przedsięwziąć na rzecz zdrowia mieszkańców i wzrostu świadomości zdrowego żywienia i stylu życia.
Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik jest co roku. Biorą w nim udział uczniowie klas trzecich zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie cukiernik. Tematyka turnieju obejmuje wiadomości teoretyczne i umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych poszerzone o literaturę zawodową. Etap wojewódzki składa się z części teoretycznej i części praktycznej.
Po raz pierwszy będzie można podpatrzeć uczniów podczas pracy. Do rejestrowania przebiegu konkursu będą zaproszeni dziennikarze.
Konkurs rozpoczyna się w piątek, 29 stycznia o 8.00 częścią teoretyczną, a od godziny 9.30 uczniowie rozpoczną realizację zadań praktycznych, czyli będzie pieczenie, gotowanie i dekorowanie. Zakończenie pracy planowane jest na godzinę 14.30, przed 15.00 odbędzie się uroczysty finał konkursu z wręczeniem nagród i udziałem partnerów.
Uwaga! Rok 2021 jest wyjątkowy dla Zespołu Szkół Gastronomicznych, to bowiem rok 75. jubileuszu placówki.
Komentarze: