Przepisy dietetyka – jak samemu tworzyć zdrowe dania?
Z MIASTA
materiał zewnętrzny
2021-06-29 22:55
1281
W zdrowym ciele zdrowy duch. Aby jednak ciało było zdrowe, potrzebuje do tego odpowiedniego paliwa. Niestety, większość produktów dostępnych w sklepach, nie ma zbyt reprezentatywnego składu.
Co prawda istnieją specjalne działy zdrowej żywności, jednak nie są one dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie zachęca. Samodzielne przygotowywanie produktów, smaczne dania, dietetyczne przekąski. Jak samemu nauczyć się tworzyć zdrowe przepisy?
Zdobądź odpowiednią wiedzę w zakresie zdrowych kulinariów
Aby móc myśleć o samodzielnym przygotowaniu jadłospisów, czy spontanicznym przygotowywaniu zdrowych posiłków, na początek powinniśmy zadbać o odpowiedni warsztat.
Owszem, umiejętność gotowania to jedno, jednak wiedza jak dobrze dobierać składniki, jak zrównoważyć dietę, czego unikać, jakich produktów ze sobą nie łączyć i tak dalej, to druga strona medalu. Jak zatem najlepiej doszkolić się w tym temacie?
Na sam początek możesz sięgnąć, po odpowiednią literaturę lub artykuły naukowe. Jeśli borykasz się z jakąś chorobą (niekoniecznie groźną, może to być np. niedoczynność tarczycy, lub po prostu niedobór witamin itd.) to tym bardziej powinieneś zainteresować się tematem. Zdrowe posiłki, ale niedostosowane do twoich potrzeb, mogą nawet zaszkodzić.
Warto również zastanowić się nad konsultacją z dietetykiem, który zrobi dokładny wywiad i podpowie jak dokładnie opracowywać sobie dietę. Jeśli jednak chcesz samemu mieć odpowiednią wiedzę i umiejętności, możesz zastanowić się np. nad jakimś szkoleniem lub kursem dietetyki. Zwykle takie kursy są opracowane tak aby zdobyć odpowiednie podstawy teoretyczne i praktyczne.
Zbadaj się i zadbaj o swoje zdrowie
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, dieta powinna być dostosowana do twoich aktualnych potrzeb. Jeśli chcesz samodzielnie tworzyć dietetyczne dania i zacząć zdrowo się odżywiać, powinieneś najpierw zbadać swój stan zdrowia.
Umów się na konsultację z internistą, zrób rutynowy przegląd, sprawdź czy przypadkiem nie masz jakiegoś niedoboru. Polacy bardzo często brykają się np. z niedoborem witaminy D3 a już co czwarta kobieta ma problemy z tarczycą (gdzie przy zaburzeniach tarczycy, dieta jest bardzo ważna). Wyniki twoich badań to absolutna podstawa, na której możesz zacząć bazować.
Sprawdzaj składy i źródło pochodzenia żywności
Nie da się stworzyć zdrowego dania, które jest przyrządzone z produktów o kiepskim składnie. Najlepiej wyrobić sobie nawyk sprawdzania składów dosłownie każdego produktu, jaki wkładamy do koszyka. Zapoznaj się z listą szkodliwych substancji, szczególną uwagę zwróć na barwniki, konserwanty i przeciwutleniacze.
Unikaj produktów z cukrem i tych, których składów nie jesteś pewien. Jeśli to możliwe sprawdź pochodzenie danych produktów, szczególnie mięsa. Mało kto wie, ale konsument ma zawsze prawo dopytać o skład i tak np. robiąc zakupy w mięsnym sklepie, możesz śmiało poprosić sprzedawcę, aby podał Ci opakowanie, abyś zapoznał się ze składem mięsa.
Uważaj na produkty z półek ze zdrową żywnością. Często sprzedawcy układają tam towar, który tylko z pozoru jest zdrowy. Przykładem mogą to być batoniki musli, na pierwszy rzut oka idealna przekąska, a jeśli już spojrzysz na skład, znajdziesz tam mnóstwo cukru i niezdrowych składników.
Twórz samemu bazy do gotowania
Masz już wyniki badań, wiesz jakich produktów unikać i jak mądrze robić zakupy – czas na zabawę w kuchni. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie samodzielnie baz do dań czy dodatków. Wiele osób woli kupić gotowe produkty np. masło, makaron czy batoniki tymczasem przygotowanie samodzielnie tych produktów, okazuje się niezwykle proste.
Jeśli uda Ci się kupić mleko z dobrego źródła, możesz samodzielnie przygotować na jego bazie wiele produktów np. masło. W wielu sklepach ze zdrową żywnością możesz zaopatrzyć się w orzechy, na bazie których zrobisz samodzielnie masło orzechowe (wystarczy tylko zblendować), domowe batoniki, a nawet zdrową nutellę!
Banalnie proste okazuje się też zrobienie samodzielnie wegety, zdrowego makaronu, ketchupu, majonezu, tortilli i wielu innych produktów, które zwykle kupujesz w sklepie, a mają nieciekawy skład.
Gotuj z głową i wejdź na zdrową ścieżkę odżywiania
Nawet jeśli będziesz mieć zdrowe produkty, sam proces przygotowania dania może niestety zniszczyć twój zdrowy posiłek. Jeśli wybierzesz np. zdrowe warzywa i mięso a zdecydujesz się je usmażyć w głębokim tłuszczu, niewątpliwie takie danie, starci na wartości.
Alternatywą do smażenia może być użycie piernika, dania na parze czy po prostu duszone pod przykryciem bez dużej ilości oleju. Uważaj też na dodatki, to zwykle sosy, dodatkowa szczypta soli czy cukru, może okazać się zgubna.

