przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

więcej

Będą częstować dyniową! Kiedy i gdzie?

Z MIASTA

red.
2021-10-27 11:40
6110

(fot. GRH, Bartłomiej Nowosielski/um)

Najlepsi gorzowscy kucharze przygotują najlepszą w mieście zupę dyniową. To będzie główna atrakcja III Festiwalu Dyni i Chryzantem na gorzowskim ryneczku przy Jerzego – piątek, 29 października od 9.30.

Kamil Tużnik, Bartosz Wicherek i Dawid Tillmann wraz z uczniami będą gotować zupę dyniową i częstować nią klientów targowiska. Gotowanie od 9.30, degustacja po 10.00. Na klientów tego dnia czekają też inne niespodzianki. 
 
Okazją do wspólnego gotowania będzie III edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy oraz trwający Międzynarodowy Rok Warzyw i Owoców. W jego ramach Gorzowski Rynek Hurtowy, „Gastronomik” i urząd miasta organizują przez cały rok wydarzenia, których celem jest przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.
 
Festiwal Dyni i Chryzantemy jest organizowany w ostatni piątek października. – Festiwal jest okazją, aby kupcy w sposób szczególny wyeksponowali swój towar, a my zadbamy o to, aby tego dnia nikt nie wyszedł z ryneczku bez dyni czy donicy z chryzantemą – powiedziała prezes GRH, Agata Dusińska.
 
Dyniowe gotowanie to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy – masło z renety lansberskiej oraz gorzowski barszcz wigilijny, który wspólne gotowali Paweł Salamon, Krzysztof Marciniak i Dawid Szkudlarek
 
Miasto, GRH i „Gastronomik” działają wspólnie po zawarciu we wrześniu 2020 porozumienia o współpracy, którego patronem jest prezydent miasta Jacek Wójcicki.
 
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się zupa dyniowa. O tym, czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich „kulinarnych sztuczek” użyć w procesie przygotowania opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie (nauczyciele i absolwenci). A wszystko w najbliższy piątek, 29 października na ryneczku przy ulicy św. Jerzego.
 
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x