przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Przyjęcie z nutą luksusu

Z MIASTA

materiał partnera
2021-12-27 18:14
1401

Przyjęcie z nutą luksusu

Przyjęcia w gronie rodziny czy znajomych mogą mieć różną formę. Jednak niezmiennie popularne i modne jest urządzanie bufetu, z którego goście mogą do woli częstować się różnymi przysmakami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Taka forma sprawdzi się podczas organizacji urodzin, na domówce czy bardziej eleganckim przyjęciu. Goście dostają wówczas możliwość wyboru i jest znacznie mniej prawdopodobne, że można nie trafić w czyjś gust.

Różnorodność na talerzu

Przygotowanie bufetu jest zwykle dość czasochłonne, ale efekt wynagradza wysiłek. Tym bardziej, że sporo produktów, które znajdą się na stole można kupić już w wersji gotowej do przełożenia na półmiski i miseczki. Świetnie sprawdzają się tu różnego rodzaju sałatki, pikle, tarteletki i inne drobne przekąski.

Bufet można skomponować zarówno tematycznie, jak i stawiając na różnorodność. Dużo zależy też od charakteru imprezy, jej sformalizowana oraz doboru gości. Czasem wystarczy jedno danie, które spowoduje efekt „wow” i zachwyci, sprawiając, że pozostałe potrawy będą tylko lub aż smakowitym tłem. Ale równie dobrze można postawić na świetnie skomponowany zestaw, który będzie wydarzeniem jako całość.

Zaskoczenie gwarantowane

Przed rozpoczęciem zakupów warto starannie zaplanować, co podać na przyjęciu. Tym, co na pewno zaskoczy gości jest dodanie do menu elementu kojarzonego z luksusem i pewnego rodzaju egzotyką. Może być to bardziej wyszukana deska serów, owoce morza, czarny kawior, a w sezonie letnim odpowiednio przygotowane szparagi.

Choć w powszechnym przekonaniu są to produkty z wyższej półki, to może się okazać, że nie są one wcale poza zasięgiem portfela. Tym bardziej, jeśli będą jednym z wielu dań lub dodatkiem do nich. Szparagi można podać zapieczone, owinięte dojrzewającą szynką, z kolei kawior sprawdzi się doskonale jako dodatek do tostów lub niewielkich, rosyjskich naleśników drożdżowych nazywanych blinami.

Słodycze – świetne uzupełnienie bufetu

W bufecie przygotowywanym na przyjęcie obok dań wytrawnych powinny znaleźć się też słodycze. Najlepiej drobne lub pokrojone w mniejsze kawałki, które można swobodnie położyć na talerzyku i szybko zjeść. W słodkiej części bufetu mogą znaleźć się zarówno drobne ciasteczka, tartinki, babeczki, jak i pokrojone na kawałki ciasto lub nawet gotowe cukierki czy czekoladki. Te nadają się idealnie do tego, żeby szybko przekąsić coś słodkiego.

Szukając słodyczy do uzupełnienia menu można sięgnąć po doskonałe słodycze Roshen produkowane w Kijowie. Zaskoczą one gości nie tylko pochodzeniem, ale i jakością oraz smakiem.

Przyjęcia, domówki czy inne okazje to przede wszystkim spotkanie z bliskimi i przyjaciółmi. Warto więc zadbać by przebiegały we wspaniałej atmosferze. A dobre jedzenie i poszukiwanie nowych kulinarnych doznań to zawsze świetny sposób na stworzenie miłej atmosfery.

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x