Małopolska przyciąga atrakcjami turystycznymi i tradycyjną kuchnią. Czego skosztować na południu kraju?
Z MIASTA
materiał partnera
2022-05-28 19:21
361

Małopolska jest jednym z najhojniej obdarzonych atrakcjami turystycznymi regionem naszego kraju. Góry, malownicze ostańce skalne, doliny rzek, gdzie można uprawiać turystykę kajakową, a także wspaniałe miasta, zamki, drewniane kościoły i cerkwie, zabytkowe kopalnie soli oraz parki rozrywki sprawiają, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Niemniej od atrakcji turystycznych znana jest także tutejsza kuchnia, głównie z terenów górskich, która jest doskonałym uzupełnieniem odwiedzin w Małopolsce.
Małopolska — skarbnica atrakcji
W Małopolsce w niezwykle harmonijny sposób łączą się ze sobą natura i kultura. Region jest bardzo zróżnicowany pod względem krajobrazów i obejmuje zarówno tereny wysokogórskie w Tatrach, obszar gór średnich i niskich, porośniętych lasami i pokrytych widokowymi polanami, pofałdowane, malownicze wyżyny, tereny, na których występują zjawiska krasowe, a także piękne doliny rzeczne oraz sztuczne zbiorniki wodne.
W te niezwykłe krajobrazy doskonale wpisane są tutejsze zabytki, od fascynujących, barwnych miast, jak Kraków, Tarnów, Nowy Sącz przez średniowieczne zamki na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej lub w Dolinie Popradu, po zabytkowe kopalnie w Bochni i Wieliczce, drewniane cerkwie i kościoły oraz zabytkową zabudowę wiejską, jak choćby malowane chaty w Zalipiu koło Tarnowa. Aż 13 obiektów z Małopolski wpisanych jest na listę UNESCO, co sprawia, że jest to region posiadający najwięcej takich wpisów w Polsce. Oprócz Starego Miasta w Krakowie czy Kopalni Soli w Wieliczce na tę prestiżową listę trafiły m.in. drewniane kościoły w Sękowej, Dębnie, Lipnicy Murowanej i Binarowej oraz cerkwie z Owczar, Kwiatonia, Brunarów i Powroźnika.
Nie ma takiego miejsca w Małopolsce, które nie oferowałoby turystom czegoś ciekawego do zobaczenia. Nie trzeba odwiedzać akurat Krakowa czy Zakopanego, bo równie interesujące są atrakcje turystyczne w Muszynie , Zatorze, Krynicy, Ojcowie i wielu innych mniejszych miejscowościach.
Małopolska – źródło zdrowia i aktywności
Ze względu na swoje ukształtowanie oraz bogactwa naturalne Małopolska jest doskonałym miejscem dla wszystkich szukających kontaktu z naturą, ciszy oraz wpływającego na zdrowie klimatu. Niemal w każdym zakątku regionu można uprawiać turystykę aktywną. Czeka tu mnóstwo szlaków pieszuch, tras do nordic walkingu, szlaków rowerowych, dowhillowych czy konnych, a także rzeki, które można pokonywać na kajakach i pontonach czy rejony przyciągające wspinaczy.
Do Małopolski ściągają też kuracjusze, a tutejsze wody mineralne, które eksploatowane są m.in. w Krynicy, Muszynie i Szczawnicy pomagają w leczeniu wielu schorzeń. Właściwości lecznicze ma także pozyskiwana w Wieliczce solanka, którą stosuje się do inhalacji m.in. w tężniach oraz do leczniczych kąpieli.
Małopolska — bogactwo smaków
Wspaniałym uzupełnieniem pobytu w Małopolsce jest smakowanie lokalnej kuchni. Najbardziej znana i lubiana przez turystów jest kuchnia góralska, którą łączy w sobie smak, prostotę i oparcie na naturalnych produktach. Owcze i krowie sery, w tym oscypki, bryndza czy bundz, suszone i wędzone śliwki, ojcowski pstrąg, moskole, pochodzące ze Słowacji haluszki i wiele innych to prawdziwe rarytasy dla podniebienia. Ma je w swoich menu wiele lokali, w tym Strakija, restauracja w Muszynie , których dania inspirowane są tradycyjną kuchnią mieszkańców gór. Do takich miejsc koniecznie trzeba zajrzeć, niezależnie od tego, czy w spędzacie wczasy w Muszynie, czy nawet jeśli tylko przejeżdżacie w jej pobliżu.