przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

więcej

Maliny, wiśnie i porzeczki – pełnia sezonu

Z MIASTA

red.
2022-08-09 19:27
2690

(fot. GRH)

Nie trzeba daleko wyjeżdżać, w poszukiwaniu smaków lata – wystarczy zajrzeć na ryneczek przy Jerzego. Od niedawna lokalni producenci swoje płody rolne wystawiają także w Kłodawie i w Starym Polichnie.

– Powstanie nowych bazarków wpisuje się w prowadzoną przez nas od trzech lat kampanię wsparcia lokalnych producentów żywności, lokalnego biznesu. Nasza oferta uzupełnia się – wszyscy umożliwiamy kupno świeżych owoców i warzyw bezpośrednio od lokalnego rolnika, od producenta. Gorzowski Rynek Hurtowy od poniedziałku do soboty, a bazarki w niedziele – przypomina Agata Dusińska, prezes GRH.
 
Szczególnie jednak namawiam na wizytę na Zawarciu – na ryneczku każdy owoc czy warzywo wystawia kilku sprzedawców, stąd możliwość wyboru i skorzystania z najtańszej oferty – dodała prezes Dusińska.
 
Wydawać by się mogło, że to lipiec jest najbardziej hojny w warzywa i owoce, jednak sierpień wcale mu nie ustępuje. Mamy czas, kiedy dojrzewają warzywa liściowe – natka pietruszki, rukola, szczaw, szpinak, sałata lodowa, sałata rzymska czy masłowa. Nie zabraknie też różnych odmian kapusty – od włoskiej, przez białą, aż po czerwoną.
 
W sierpniu możesz cieszyć się także smakiem świeżych brokułów i kalafiora. W tym czasie zjesz również buraki, marchew, seler czy pietruszkę. Na grządkach dalej rosną bakłażany, cukinie i ogórki. Pojawiają się też dynie, z których możesz wykorzystać i miąższ, i niezwykle zdrowe pestki.
 
Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe – sezon na pomidory właśnie rozpoczął się na dobre. Choć dostępne są przez cały rok, to w wakacje smakują najlepiej.
 
Sierpień to miesiąc, który obfituje w smaczne i kolorowe owoce. Warto jeść je surowe, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Większość z owoców dostępnych w sierpniu przeznacza się na przetwory przygotowując zapasy na jesień i zimę. Szczególnie polecamy agrest, aronię, brzoskwinię, oczywiście porzeczki i śliwki oraz czarny bez i dereń.
 
Pod koniec sierpnia zaczynają dojrzewać owoce dzikiej róży. Można z nich sporządzić pyszne konfitury, dżemy, syropy i soki. Świetnie sprawdzą się jako surowiec na wina czy nalewki.
 
Jabłka, choć dostępne są przez cały rok, to właśnie w sierpniu i we wrzesień przypada na ten owoc pełnia sezonu. Podobnie jak na gruszki, które zazwyczaj spożywa się na surowo, choć można je także upiec, ususzyć czy ugotować.

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x