Szkudlarek kontra Tużnik – ugotują dyniową
Z MIASTA
red.
2022-10-17 12:10
4860

Bitwa na jesienne smaki! W środę, 19 października, na ryneczku GRH coroczny „Festiwal Dyni i Chryzantemy”. Do kulinarnej walki stanie dwóch szefów kuchni, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik – wraz z zespołem, czyli uczniami z gorzowskiego „gastronomika”, ugotują zupę dyniową według własnego przepisu.
Następnie smak potraw oceni jury, czyli goście i klienci ryneczku. Przed każdym ze stanowisk do gotowania będą stały pojemniki do głosowania, do których degustujący będą wrzucać piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych dania. Wygra zupa „z większą liczbą piłeczek”, czyli którą lepiej ocenią mieszkańcy.
Gotowanie zaczynamy o 9.30, a degustacja zaplanowane jest na 10.00.
„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego już po raz czwarty. Co roku jest to okazja do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach.
Wydarzenie organizuje Gorzowski Rynek Hurtowy, przy wsparciu Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta Gorzów.
Komentarze: