przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Szkudlarek kontra Tużnik – ugotują dyniową

Z MIASTA

red.
2022-10-17 12:10
4870

(fot. GRH, Bartłomiej Nowosielski/um)

Bitwa na jesienne smaki! W środę, 19 października, na ryneczku GRH coroczny „Festiwal Dyni i Chryzantemy”. Do kulinarnej walki stanie dwóch szefów kuchni, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik – wraz z zespołem, czyli uczniami z gorzowskiego „gastronomika”, ugotują  zupę dyniową według własnego przepisu. 

Następnie smak potraw oceni jury, czyli goście i klienci ryneczku. Przed każdym ze stanowisk do gotowania będą stały pojemniki do głosowania, do których degustujący będą wrzucać piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych dania. Wygra zupa „z większą liczbą piłeczek”, czyli którą lepiej ocenią mieszkańcy.
 
Gotowanie zaczynamy o 9.30, a degustacja zaplanowane jest na 10.00. 
 
„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego już po raz czwarty. Co roku jest to okazja do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach. 
 
Wydarzenie organizuje Gorzowski Rynek Hurtowy, przy wsparciu Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta Gorzów. 
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x