przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Pyszną dyniową próbowały setki smakoszy

Z MIASTA

info. um
2022-10-19 13:14
4430

(fot. Bartłomiej Nowosielski/um)

Zupa z dynią i szpinakiem pokonała zupę krem. Dziś na ryneczku przy Jerzego rozegrała się prawdziwa kulinarna bitwa dyniowa. Gotowali mistrzowie kuchni ze swoimi uczniami, a oceniali goście i klienci ryneczku. Wszystko w ramach IV Festiwalu Dyni i Chryzantemy.

Organizatorem festiwalu jest Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych oraz Miasto Gorzów.
 
W tym roku festiwal przybrał inną niż tradycyjna formę. Dwóch utytułowanych kucharzy, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik, wraz ze swoimi uczniami z gorzowskiego „gastronomika”, przygotowali dwie różne zupy dyniowe: zupę krem i zupę warzywną na bazie dyni z dodatkiem szpinaku i brukselki. Następnie smak potraw oceniło jury, czyli goście i klienci ryneczku.
 
Przed każdym ze stanowisk do gotowania stały pojemniki do głosowania, do których degustujący po spróbowaniu obu dań wrzucali piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych konkretnej zupy.
 
Ostatecznie wygrała zupa „z większą liczbą piłeczek” czyli zupa z dyni z brukselką i szpinakiem, według autorskiego przepisu Dawida Szkudlarka. Nie brakowało również zwolenników drugiego dania, zupy-kremu z dyni, przygotowanej przez Kamila Tużnika. W sumie oba dania degustowało ponad 200 osób. 
 
„Festiwal Dyni i Chryzantemy” na ryneczku przy Jerzego obył się po raz czwarty. Co roku jest to okazja do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach.
 
 Z roku na rok widzimy coraz większe zainteresowanie kupnem dyni na naszym ryneczku, rośnie też liczba dostawców. Także restauracje coraz częściej oferują potrawy z dyni. To dobrze, że powstała moda na spożywanie tego warzywa, na zdrową żywność – podkreśliła Agata Dusińska, prezes GRH.
 
Festiwal Dyni i Chryzantemy to jedna z wielu wspólnych akcji GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta. To wynik współpracy w oparciu o umowę, zawartą w 2020 roku, której patronem jest prezydent Jacek Wójcicki.
 
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x