przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Polska od Kuchni przy katedrze. Będą muzyczne niespodzianki

Z MIASTA

info. um
2023-05-16 09:04
12370

(fot. Karolina Machnicka/um)

W najbliższą niedzielę, 21 maja, największy w lubuskim, a prawdopodobnie największy w Polsce, niedzielny obiad. Na placu przy katedrze, już po raz drugi, Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”. Będą gotowane i degustowane regionalne potrawy, a wieczorem wystąpią gwiazdy polskiej sceny muzycznej, m.in. Blanka.

– Na uczestników festiwalu będzie czekać pyszne jedzenie, ogromna porcja kulinarnej wiedzy, świetna zabawa, niezapomniane przeżycia i ciekawe nagrody. Wstęp wolny – poinformowała Marta Liberkowska, dyrektor wydziału promocji i informacji urzędu miasta.
 
– Od 13.00 największy niedzielny obiad. Zasiądźmy wspólnie do rodzinnego obiadu, poznajmy regionalną kulturę, weźmy udział w konkursach, bawmy się, uczmy sztuki kulinarnej - każdy znajdzie coś dla siebie. Od nas nikt nie wyjdzie głodny – zapewniła Agata Dusińska, prezes GRH.
 
Na miejscu będzie możliwość degustacji potraw przygotowanych przez gospodynie z całego województwa lubuskiego, a także uczniów gorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych.
 
– Prognozy wskazują, że będzie gorąco, dlatego będziemy serwować chłodnik. Klasyczny, litewski. Ta zupa to bogactwo warzyw, oczywiście wprost z naszego ryneczku. A jako danie główne będziemy podawać marynowaną polędwiczkę – zapowiedział Kamil Tużnik, szef kuchni, nauczyciel zawodu w ZSG.
 
W programie przewidziano pokazy i warsztaty kulinarne Karola Okrasy, Kuby Steuermarka i Katarzyny Gubały. Zaplanowano także wybory Miss wdzięku, loterie nagród i atrakcje dla najmłodszych.
 
Po atrakcjach kulinarnych przyjdzie i czas na zabawę.
 
– O 20.00 dwugodzinny program największych gwiazd polskiej sceny muzycznej. Wystąpią Blanka, Skolim, Filip Lato, Piękni i Młodzi oraz DJ Adamus – poinformował Robert Krysiak, dyrektor generalny festiwalu.
 
Relację z koncertu będzie można oglądać na żywo w TVP3.
 
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji. Wielki Finał odbywa się na PGE Narodowym, wcześniej gotowanie i degustacja odbywają się kolejno w każdym z województw.
 
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x