przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Organizatorzy Szlaku Kulinarnego ogłosili, że mają ambasadora

Z MIASTA

info. um
2025-08-14 12:34
3490

(fot. Jan Wojtanowski/um)

– Śliwka? Możemy z niej zrobić dużo potraw – zapewniał na wczorajszej konferencji kucharz Piotr Ogiński, ambasador najbliższej edycji Szlaku Kulinarnego.

Piotr Ogiński to zawodowy kucharz z Tarnowskich Gór, znany z kanału na YT Kocham Gotować. Wystąpił też w kilku popularnych programach telewizyjnych, m.in. Top Chef oraz Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia, także Najlepsza Kuchnia. Właśnie on został tegorocznym ambasadorem Nocnego Szlaku Kulinarnego – impreza ze śliwką w roli głównej w ostatni weekend sierpnia. 
 
Śliwka jest nieoczywistym owocem, możemy zrobić z niej dużo potraw. Nie będę jednak podpowiadać. Mam nadzieję, że w tym roku lokale gastronomiczne zaskoczą nas, nie mogę się doczekać, kiedy przejdę po tych restauracjach i będę próbować tych wspaniałych dań, bo śliwka to jest bardzo ciekawy owoc – podkreślał wczoraj w Gorzowie Piotr Ogiński.
 
Najsmaczniejsza impreza w roku w piątek, 29 sierpnia od 16.00 do 23.59 oraz w sobotę, 30 sierpnia od 13.00 do 23.59.
 
Punkt obsługi NSK jak co roku, zlokalizowany będzie na placu przy katedrze, tam będzie można pobrać kartę do głosowania. Oprócz tego, jak co roku przy katedrze czekać będą atrakcje dodatkowe: fotobudka 360, stoisko Starbucks, stoisko Gorzowskiego Rynku Hurtowego i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, gdzie śliwek będzie pod dostatkiem, a odwiedzający będą mogli sprawdzić swoją wiedzę w quizie dotyczącym zdrowej żywności.
 
– W tym roku jesteśmy z naszym nowym partnerem z KOWR, ponieważ promujemy polską żywność, dobrej jakości. Najlepszą śliwkę kupicie na ryneczku Jerzego, zachęcamy do zakupów nasze lokale gastronomiczne. Śliwka niejedno ma imię, mam nadzieję, że śliwek nam nie zabraknie – podkreśliła prezes GRH, Joanna Perka.
 
W tegorocznej edycji wydarzenia weźmie udział 48 lokali gastronomicznych – są zaznaczone na specjalnie przygotowanej przez organizatorów mapce w sieci.
 
Koszt każdej porcji degustacyjnej w ramach NSK to maksymalnie 15 zł.
 
Do wygrania fantastyczne nagrody
Odwiedzenie minimum czterech lokali i zebranie minimum czterech pieczątek oraz opis najlepszego dania pozwala na wzięcie udziału w rywalizacji o atrakcyjne nagrody. Wypełnione karty do głosowania należy oddać do urny znajdującej się w punkcie obsługi NSK na placu przy katedrze, do końca dnia, 30 sierpnia.
 
Główna nagroda za najlepszy opis dania – voucher wypoczynkowy „Sun&Snow” na pobyt dla rodziny nad morzem lub w górach ufundowany przez firmę Kaskat Dairy.
 
Karty podarunkowe dla 10 osób o wartości 300 zł do kawiarni Starbucks –  ufundowane przez firmę AmRest Coffee Sp. z o.o.
 
Organizatorzy będą mieli również – jak każdego roku – nagrody dla restauratorów. 
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x