przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Dlaczego zdrowa dieta jest tak ważna?

Z MIASTA

materiał partnera
2019-12-12 17:51
3580

Zdrowa dieta to przede wszystkim produkty pochodzące bezpośrednio z natury, nieprzetworzone, bez dodatków takich jak sól, cukier lub konserwanty. Składa się z różnorodnych owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych i skrobi. Stosowanie takiej diety nie tylko pozwoli utrzymać zdrowie, ale również wyposaży nasz organizm w odporność przeciwko chorobom. Przyjrzyjmy się, wraz ze specjalistami z https://fit-catering.pl/, najważniejszym zaletom zdrowej diety.

(Sprawdź skuteczny catering dietetyczny we Wrocławiu - https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-wroclaw/)

Utrata wagi

Utrata wagi może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Nadwaga lub otyłość powoduje większe ryzyko ich wystąpienia, a w tym:

· Choroby serca

· Cukrzycy

· Osteoporozy

· Niektórym rodzajom nowotworów

(Zobacz skuteczny catering dietetyczny w Sosnowcu - https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-sosnowiec/)

Warzywa i owoce są dużo mniej kaloryczne niż większość przetworzonej żywności. Chcąc schudnąć, powinno się ograniczyć spożycie kalorii do poziomu potrzebnego do codziennego funkcjonowania.

Określenie zapotrzebowania kalorii jest łatwe przy użyciu wytycznych dietetycznych. Jeżeli zdecydujemy się sięgnąć po pomoc, na przykład catering dietetyczny, możemy liczyć na konsultację ze specjalistą, który określi nasze dzienne zapotrzebowanie.

(Dobry catering dietetyczny w Katowicach - https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-katowice/)

Dodatkowo, catering dietetyczny pozwoli utrzymać zdrową dietę, wolną od przetworzonej żywności bez konieczności liczenia kalorii.

Zmniejszone ryzyko wystąpienia nowotworu

Niezdrowa dieta może prowadzić do otyłości, co może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Dobra kondycja i dieta może zmniejszyć to ryzyko.

Skąd ta teza? W 2014 r. Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej na podstawie swoich badań orzekło, że otyłość przyczynia się do gorszych perspektyw dla osób chorych na raka. Dieta bogate w owoce i warzywa mogą jednak pomóc w ochronie przed rakiem.

W oddzielnym badaniu z 2014 r. naukowcy odkryli, że dieta bogata w owoce zmniejsza ryzyko raka górnego odcinka przewodu pokarmowego. Dowiedziono również, że dieta bogata w warzywa, owoce i błonnik obniża ryzyko raka jelita grubego i że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka wątroby.

Wiele fitochemikaliów znajdujących się w owocach, warzywach, orzechach i roślinach strączkowych działa jako przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami, które mogą powodować raka. Niektóre z tych przeciwutleniaczy obejmują beta-karoten, likopen oraz witaminy A, C i E.

Testy nie przyniosły jednoznacznych rezultatów, ale wyniki badań laboratoryjnych i badań na zwierzętach powiązały niektóre przeciwutleniacze ze zmniejszoną częstością występowania uszkodzeń wolnych rodników związanych z rakiem.

Ochrona przed objawami cukrzycy

Cukrzyca wymaga specjalnie skomponowanej diety. Można ją stosować samemu, po konsultacji z lekarzem lub zdać się na catering dietetyczny, oferujący kompletne żywienie Jakie zadania stawia się przed taką dietą?

· Pomaga schudnąć

· Pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi

· Utrzymuje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu w pożądanych zakresach

· Zapobiega lub opóźni powikłania cukrzycowe

Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć spożycie żywności z dodatkiem cukru i soli. Najlepiej jest również unikać smażonych potraw o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i trans.

Zdrowe serce i zapobieganie zawałom

Choroby serca i układu krwionośnego pozostają główna przyczyną śmierci w Polsce.

Tymczasem według kanadyjskiej organizacji Heart and Stroke Foundation nawet 80 procentom przypadków przedwczesnych chorób serca i udaru można zapobiec poprzez zmianę stylu życia, na przykład zwiększenie aktywności fizycznej i zdrowe odżywianie.

Jaka jest zależność pomiędzy dietą a chorobami serca? Na przykład, witamina E może zapobiegać zakrzepom krwi, powodującym zawały serca. Witaminę E zawierają między innymi migdały, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, ziarna słonecznika i zielone warzywa.

Jak widać, zdrowa dieta jest naszą obroną przed najgroźniejszymi chorobami, z jakimi zmagają się i ludzie, i medycyna. Zdecydowanie polecamy nie rezygnować z dobrodziejstw, jakie niesie ona ze sobą.

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x