przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

więcej

więcej

Trwa rozbudowa przy stilonowskiej strażnicy

INWESTYCJE

oprac. ao
2021-09-15 13:28
20120

Wizualizacja obiektu – widok ogólny

Przy Walczaka tuż obok dawnej bramy Stilonu powstaje nowoczesny obiekt – to część większej inwestycji. Na początku inwestor zadbał o adaptację historycznej strażnicy przemysłowej, teraz prowadzi rozbudowę.  

Cały projekt obejmuje adaptację historycznej strażnicy przemysłowej wraz z rozbudową. Obiekt zlokalizowany jest na terenie dawnego Stilonu na działkach przyległych do ulicy Walczaka. Obiekt zakupiony przez firmę Wastry w 2020 roku znalazł się pod ochroną Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Dlatego opracowany został program prac konserwatorskich i restauratorskich przez dyplomowanego konserwatora dzieł sztuki Michała Jarosińskiego, a prace projektowe adaptacji wraz z rozbudową wykonało Biuro Projektów „DOM” architekci Paweł i Jacek Sierakowski oraz Jakub Słota.
 
Historia budynku sięga lat 30. Zaprojektowany w 1939 roku przez Willi Grunzke oddany do użytku w 1940. Odbudowany ze zniszczeń wojennych w latach 1947-1950. W latach 90' gruntownie przebudowano wnętrza. Obiekt o urozmaiconej bryle i rzucie, całość przekryta dachem kopertowym, krytym dachówką ceramiczną. Ściany murowane z cegły pełnej ceramicznej na zaprawie wapiennej i wapienno-cementowej. Wieża strażacka w konstrukcji szkieletowej z betonu zbrojonego, elewacje licowane cegłą pełną ceramiczną na zaprawie wapiennej i wapienno-cementowej. Charakter budynku i elewacje strażnicy utrzymane w prostym przemysłowym charakterze.
 
Zakres prac konserwatorskich i restauratorskich obejmował: wymianę pokrycia dachowego, oczyszczenie i uzupełnienie elewacji klinkierowej, wymianę stolarki okiennej na aluminiową, odnowienie stolarki bramnej wraz z historycznymi okuciami i mechanizmami, odnowienie tynkowanego fryzu zwieńczenia wieży oraz restauracje zegara wraz z uruchomieniem mechanizmu.
 
Zakres prac modernizacyjnych w budynku obejmował: wyburzenia części ścian wewnętrznych nośnych i działowych oraz wykonanie nowych w celu dostosowania do nowych funkcji, powiększenie istniejących otworów okiennych oraz wykonanie nowych w elewacjach zachodniej i wschodniej, wykonanie nowych otworów drzwiowych w elewacji wschodniej, wymianę całości stolarki drewnianej na aluminiową w kolorze antracytowym - RAL 7016, wykonanie szklanych zadaszeń nad wejściami do lokali, wykonanie schodów zewnętrznych do lokalu w piwnicy, powiększenie czterech otworów okiennych w piwnicy i zamurowanie czterech okien, wykonanie szklanego zadaszenia i ścian dla zejścia do piwnicy, wykonanie nowego pokrycia dachowego zgodnie z układem historycznym dachówką ceramiczną (krycie w koronkę dachówka OPAL o wymiarach 180x380 mm), renowację licówki budynku poprzez czyszczenie i uzupełnienie spoin, renowację historycznego zegara na wieży. 
 
Adaptacja historycznej strażnicy ma na celu ożywienie budynku poprzez wprowadzenie nowej funkcji handlowo-usługowo-biurowej oraz gastronomicznej. Inwestor zdecydował także o rozbudowie obiektu poprzez dodanie trzykondygnacyjnej nowoczesnej bryły. Rozbudowa zaprojektowana została tak, by łączyć się z budynkiem strażnicy układem ścian klinkierowych w strefie parteru, a transparentna, przeszklona niemal w całości bryła jest w tej strefie osadzona.
 
Budynek zaprojektowany został w technologii wylewanej, żelbetowej. Ściany fasadowe w przyziemiu w elewacji wschodniej i częściowo w północnej i południowej na kondygnacjach pierwszego i drugiego piętra w całości wykonane w systemie aluminiowym słupowo-ryglowym.
 
Funkcja budynku – w obiekcie na parterze i piętrze zaprojektowano pomieszczenie kanadyjskiej firmy fitness JUST GYM, na drugim piętrze pomieszczenia biurowe.
 
W całości powierzchnia użytkowa strażnicy i rozbudowy to 3 370,79 m2. Wraz obiektem wykonane będzie zagospodarowanie terenu obejmujące dojazdy z ulicy Walczaka, miejsca parkingowe – 78  miejsc postojowych, w tym 5 dla osób niepełnosprawnych, dojścia piesze, zieleń niska, osłona śmietnikowa oraz kontenerowa stacja transformatorowa Mzb2 „b”. Wykonane będą także nowe instalacje powiązane z istniejącymi na terenie działki.
 
podstawowe dane 
budynku strażnicy: 
wysokości elewacji – 8,21 m, 10,21 m, 11,37 m
wieża do suszenia węży – 20,18 m
liczba kondygnacji – 1 naziemne
powierzchnia użytkowa – 669,50 m2  
powierzchnia zabudowy budynku –784,73 m2
   
części rozbudowywanej:
powierzchnia użytkowa – 2 575,70 m2
wysokość budynku od poziomu terenu do gzymsu – 14,86 m
długość – 38,60 m
szerokość – 35,28 m
liczba kondygnacji – 3 
 
 

Komentarze:

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x