przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Wyposażenie sklepów spożywczych

OGłOSZENIA

materiał partnera
2019-09-19 15:37
3920

Wyposażenie sklepów spożywczych

W codziennej działalności sklepu spożywczego kluczową rolę odgrywa jego zatowarowanie oraz ekspozycja sprzedawanych produktów. Ta druga wymaga zastosowania odpowiednich regałów sklepowych oraz lad chłodniczych, stanowiących podstawowe wyposażenie sklepów.

  1. Lady chłodnicze - podstawowy podział
  2. Regały chłodnicze - bezpieczne przechowywanie i atrakcyjna ekspozycja

Regały sklepowe i chłodnicze pozwalają przechowywać towar w odpowiednich warunkach oraz zadbać o jego zachęcający wygląd. To szczególnie ważne w przypadku stoisk mięsno-wędliniarskich - tam dodatkową rolę odgrywają również kwestie sanitarne.

Lady chłodnicze - podstawowy podział

Codzienna eksploatacja lad chłodniczych zależy w dużej mierze od ich konstrukcji. Duże znaczenie ma położenie agregatu - zewnętrzne lub wewnętrzne - oraz rodzaj wentylacji. Lady chłodnicze dzieli się ze względu na zasadę działania na dwa rodzaje:

  • lada chłodnicza statyczna, inaczej nazywana grawitacyjną, służy do przechowywania produktów, których wrażliwość na zmienne temperatury jest niewielka,
  • lada chłodnicza dynamiczna, to lada wentylowana, przeznaczona do przechowywania produktów, wymagających zachowania reżimu temperaturowego, takich jak surowe mięso.

Dodatkowo w sklepach pojawiają się komory chłodnicze, przypominające szafy, wykorzystywane głównie do przechowywania produktów wrażliwych na duże wahania temperatur oraz te, które wymagają zabezpieczenia przed tzw. suszką, czyli parowaniem wody. Odpowiednio dobrana komora chłodnicza służy również do eksponowania towarów ekskluzywnych, np. win, które powinny być przechowywane w obniżonej temperaturze.

Regały chłodnicze - bezpieczne przechowywanie i atrakcyjna ekspozycja

Duża część asortymentu, który znajduje się w sklepie spożywczym, wymaga przechowywania w określonej, niskiej temperaturze. W miejscach, w których sprzedaje się nabiał, paczkowane wędliny, margaryny lub pakowane na tackach mięso, wykorzystywane są regały chłodnicze. Regały te mają często formę otwartą, dzięki czemu aby zdjąć z półki pożądany produkt, wystarczy po niego sięgnąć. Jest to jednocześnie wygodne dla klientów, jak i obsługi sklepu, a dodatkowo nie naraża towarów na zepsucie.

Kompletne wyposażenie sklepów może więc opierać się na kilku rodzajach urządzeń, z których każde ma inne zastosowanie. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę głównie parametry techniczne, nie bez znaczenia jednak pozostają również walory estetyczne - regały sklepowe i sprzęty chłodnicze powinny do siebie pasować i tworzyć jedną, spójną całość

0.obraz_1-1.jpg
1.obraz_2-1.jpg
2.obraz_3.jpg
0
012
W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x