przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Nie wiesz co zjeść kiedy chorujesz ? To na pewno pomoże Ci poczuć się lepiej

OGłOSZENIA

materiał partnera
2022-11-07 22:43
183

 

 

Wraz z nadejściem zimnej pogody nadchodzi sezon przeziębień i grypy. I chociaż spożywanie odpowiednich pokarmów może pomóc w zachowaniu odporności, to zdrowe jedzenie poprawi Twoje samopoczucie.

Imbir

Imbir zawiera związki przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które pomagają wspierać układ odpornościowy. Przyprawa ta wydaje się również zwiększać produkcję białych krwinek, które niszczą patogeny w organizmie. Dlatego następnym razem, kiedy nie będziesz czuł się dobrze, wypij filiżankę herbaty imbirowej, piwa imbirowego lub dodaj odrobinę korzenia imbiru do swojego smoothie.

Sok z granatu

Granat jest bogaty w substancje fitochemiczne, takie jak polifenole, o potencjalnym działaniu przeciwzapalnym. Żywność (lub soki) zawierające polifenole zmniejszają stan zapalny w i mogą być pomocne w chorobach układu oddechowego. Sok z granatów dostarcza energii, płynów i elektrolitów podczas choroby. W połączeniu z cynamonem, goździkami, zielem angielskim i gałką muszkatołową tworzy on również pyszny, rozgrzewający cydr. Odnośnie diet i ich właściwości odwiedź stronę jedzmy-zdrowo.pl wiele ciekawych przepisów.

Kiwi

Kiwi dostarcza więcej witaminy C niż pomarańcza. Jedna porcja kiwi (dwie sztuki) zawiera około 112 mg witaminy C. Dla porównania, jedna średniej wielkości pomarańcza ma 83 mg witaminy C. Chociaż zjedzenie kiwi podczas przeziębienia nie sprawi, że ono zniknie, witamina C może nie zapobiec przeziębieniu, ale może skrócić czas trwania i ewentualnie nasilenie objawów.

Słynny rosół

Wiele osób sięga po rosół, kiedy czuje się źle. Rosół ma zazwyczaj wyższą zawartość sodu, co może pomóc w nawodnieniu organizmu podczas choroby. Ponadto inne składniki, takie jak makaron, kurczak i warzywa, dostarczają energii i dodatkowych składników odżywczych, dzięki którym czujesz się lepiej. Aby zwiększyć ilość białka w zupie rozważ dodanie większej ilości kurczaka.

Gorąca herbata z miodem

Wiele osób uważa, że miód w herbacie łagodzi kaszel lub ból gardła, a niektóre badania sugerują, że miód ma właściwości antybakteryjne. Zauważono, że miód jest powszechnie stosowany w leczeniu ran ze względu na swoje działanie antybakteryjne. Ponadto miód dostarcza energii w te trudne dni.

Tosty z pełnego ziarna

Złe samopoczucie może sprawić, że szybko stracisz zainteresowanie wieloma potrawami, ale zazwyczaj w pierwszej kolejności odchodzi od nich żywność białkowa. Często sięgamy po słone krakersy lub inne mdłe węglowodany, ale prawda jest taka, że twoje ciało potrzebuje składników odżywczych. Jeśli chcesz, żeby tosty dobrze ci zrobiły w czasie choroby, wybierz chleb o wyższej zawartości białka i błonnika i posmaruj go ulubionym masłem orzechowym. Więcej ciekawych przepisów jedzmy-zdrowo.pl/przepisy-kulinarne

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x