przejdź do treści strony kontakt
strona główna 501 936 975 menu wyszukiwarka

Z czym jeść musli?

OGłOSZENIA

materiał partnera
2022-04-07 23:39
411

Musli to zdrowy posiłek, będący źródłem witamin, błonnika i innych składników odżywczych. Wiele osób zastanawia się, jak je przygotować, aby jak najlepiej smakowało, a do tego było wartościowym posiłkiem. Z czym podawać musli na śniadanie?

Tradycyjne musli z mlekiem krowim lub jogurtem

Coraz więcej osób wybiera musli na śniadanie lub jako słodką przekąskę np. na podwieczorek. Okazuje się, że jest ono chętniej wybierane niż np. płatki kukurydziane czy kulki zbożowe, które zwykle zawierają duże ilości cukru. W sklepach dostępne są mieszanki płatków zbożowych z różnymi dodatkami, w wielu wersjach smakowych. Najpopularniejsze to takie z suszonymi owocami lub z ziarnami, siemieniem lnianym, pestkami dyni lub orzechami. Można wybrać swoją ulubioną mieszankę, zgodnie z upodobaniami i potrzebami.

Jak przygotować musli na śniadanie? Najchętniej spożywane jest ono z ciepłym lub zimnym mlekiem krowim. To doskonała opcja dla osób, które mogą spożywać mleko, nie mają uczulenia na białka mleka lub nie zmagają się z nietolerancją laktozy. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość płatków do miseczki i zalać je mlekiem. Równie dobrze smakuje musli z jogurtem naturalnym lub owocowym. Warto pamiętać, że jogurty owocowe są dość słodkie, dlatego osoby, które liczą kalorie, powinny wybrać jogurt naturalny, kefir lub maślankę.

Musli z napojem roślinnym

Na rynku dostępny jest duży wybór zamienników mleka krowiego. Do wyboru mamy napoje roślinne produkowane ze zbóż, roślin strączkowych, orzechów, pestek lub nasion. Napoje roślinne są polecane dla osób, które mają alergię na mleko krowie. Nie zawierają także laktozy, tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Oferowane są także w wielu wersjach smakowych, np. waniliowe, czekoladowe. Najpopularniejsze jest tzw. mleko sojowe, chętnie wybierane są także napoje: owsiany, kokosowy, migdałowy, ryżowy. W sklepach pojawiają się także napoje z orzechów nerkowca, czy napój konopny.

Jak przygotować musli z napojem roślinnym? Dokładnie tak samo, jak ze zwykłym mlekiem krowim. Napój roślinny możemy wykorzystać zarówno po podgrzaniu, jak i na zimno. Danie z napojem roślinnym może smakować codziennie inaczej. Wystarczy dodawać różne rodzaje tego napoju, każdy z ich ma wyrazisty, oryginalny smak. 

Smaczna przekąska ze świeżymi owocami

Musli doskonale smakuje ze świeżymi owocami. Owoce można dodawać w dowolnych proporcjach, według uznania. Doskonale zastępują one cukier w potrawie, co jest ważną informacją dla osób na dietach odchudzających. Jakie owoce warto dodać do musli? Najlepiej korzystać z owoców sezonowych. Można także dodawać owoce mrożone lub cytrusy. Warto wybrać jabłka, truskawki, maliny, borówki, morele, a także banany, kiwi, ananasa czy mandarynki i pomarańcze. 

Często w gotowych mieszankach musli można znaleźć owoce suszone, takie jak żurawina, morela, ananas, śliwka, banan, rodzynki i inne. Jeśli przygotowujemy to danie samodzielnie w domu, również warto sięgnąć po owoce suszone. Są one źródłem witamin, przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego oraz wielu innych składników mineralnych, np. magnezu czy potasu.

W celu zapewnienia poprawnego działania, a także w celach statystycznych i na potrzeby wtyczek portali społecznościowych, serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie cookies na Twoim komputerze. Zasady dotyczące obsługi cookies można w dowolnej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki.
Zrozumiałem, nie pokazuj ponownie tego okna.
x